SHOP INSPECTIE

SHOP INSPECTIE

Een belangrijk risico voor grote projecten in de Olie, Gas en Chemie Industrie is het niet voldoen aan het verwachte kwaliteitsniveau van in verschillende fabrieken geproduceerd materiaal. Projecten hangen voor hun materiaal zoals platen, buizen, kleppen, boilers, motoren, rotating equipment etc.  af van de betrouwbaarheid van hun fabrikanten die moeten kunnen aantonen dat hun materiaal voldoet aan het verwachte kwaliteitsniveau, zoals beschreven in procedures, inkooporders en specificaties.

Enkel op deze manier kan de kwaliteit en veiligheid gegarandeerd worden. Wanneer dergelijke materialen niet voldoen kunnen ze de veiligheid van mensen, de functionaliteit van het proces en de levensduur van faciliteiten in gevaar brengen. Net daarom is het zo belangrijk dat elk item afzonderlijk wordt gecontroleerd alvorens het goed te keuren,vrij te geven en naar de site te verzenden.

SHOP INSPECTIE

Tijdens een shop inspectie worden de materialen op de site van de fabrikant geïnspecteerd. Dit gebeurt steeds na aankoop maar voor de levering om bovengenoemde riscio’s te elimineren. Voorbeelden van zulke inspecties zijn: dimensionale inspectie, beoordeling van materiaalcertificaten, visuele inspectie, toezicht op niet-destructieve testen (NDT) en destructieve testen, FAT (factory acceptance testen), hydrostatic test en toezicht op of uitvoering van mechanische en functionele testen.

De inspectie wordt uitgevoerd door een lokale, gekwalificeerde inspecteur die het rapport distribueert en indien nodig een “Release Note” aan de klant bezorgt waarin staat dat de items kunnen vrijgegeven worden en de goederen mogen verscheept worden. Een inspectie bij de fabrikant is de meest praktische en kostenbesparende manier om te bepalen of de materialen wel degelijk voldoen aan de specificaties en procedures van de klant.

WERKZAAMHEDEN

Omdat Bureau Veritas in de meeste landen een kantoor heeft kunnen we wereldwijd een shopinspectie ad hoc uitvoeren waarbij het lokale kantoor de aanvraag direct kan coördineren.

Het leveren van diensten namens de koper doet Bureau Veritas als Second Party Service - de norm ISO 17000 voor conformiteitsbeoordeling beschouwt de fabrikant als de eerste partij en de koper als de tweede partij. We onderzoeken, inspecteren en voeren audits uit in overeenstemming met de vereisten van de koper. Daarmee zijn we de ogen en de oren van de klant tijdens de fabricage bij de leverancier. Belangrijk hier is dat Bureau Veritas enkel vaststellingen doet en geen beslissingen neemt omtrent welke afwijkingen al dan niet aanvaardbaar zijn.

Daarnaast kan Bureau Veritas ook onafhankelijk van de fabrikant en de koper inspecties uitvoeren, om te bevestigen dat materialen voldoen aan de bestelling en aan de normen die van toepassing zijn. Dit noemen we een “Third Party Inspection” waar we na de beoordeling van de naleving van internationale, nationale of particulier gepubliceerde codes of normen een verklaring, rapport of certificaat uitgeven. Bij dit soort inspecties neemt Bureau Veritas dus wel de beslissing omtrent afwijkingen die al dan niet aanvaardbaar zijn.

Stuur mij meer informatie of een vrijblijvende offerte

Neem contact op